2020. sze 08.

Fent és lent: Az utóbbi 3 generáció 3 legjobb és 3 legrosszabb iPhoneja

írta: 1nsanat1
Fent és lent: Az utóbbi 3 generáció 3 legjobb és 3 legrosszabb iPhoneja

134419-phones-buyer-s-guide-which-is-the-best-iphone-iphone-8-iphone-xr-iphone-11-or-iphone-11-pro-image1-g9pm2b7nzx.jpg

   Vitathatatlan tény, hogy nem létezik olyan telefongyártó, ami kizárólag remek telefonokat dobott piacra és bizony azzal az állítással is nehéz vitába szállni, hogy az Apple a fennállása alatt bemutatott remek és kifejezetten rossz típusokat egyaránt, így téve szert felemás hírnevére. Azonban egy márka megosztó mivolta nem szükséges, hogy érdekeljen a márkafanatikusokon kívül bárkit, a legtöbb ember számára az iPhone is csak egy telefon, éppen ezért az összemosás helyett érdemes külön külön megvizsgálni azt a 3-3 tárgyi okot ami miatt ezt a híres-hírhedt márkát imádják és megvetik az emberek.

 

3. legjobb iPhone: iPhone 11 Pro

 

885033_apple-iphone-11-pro-64gb.jpg

 

   Rengeteg telefonhasználó vallja, hogy a nagyobb a jobb, és erre a gyártók is rájátszanak rendesen. A helyzet azonban az, hogy az iPhone 11 Pro Max közvetlen összehasonlításban rengeteg területen komoly lemaradásban volt már megjelenésekor is a rivális csúcstelefonokkal összevetve az Apple biztonsági játékának köszönhetően. Azonban más a helyzet a 11 Pro esetén. Itt ugyanis az a helyzet, hogy a telefon meg sem próbál a Note és a Mate szériával egy ligában játszani helyette egy zseniális receptet követ aminek nagyjából ez a lényege: Nem az iPhone 11 Pro a legjobb kamerás mobil, de a legjobb kamerákkal rendelkezik az összes kompakt mobil közül. Nem a valaha gyártott legjobb kijelző van az iPhone 11 Pro-ban, de a legjobb valaha gyártott 5,8"-es kijelző ebben a telefonban van. Hangzásban is van jobb mint a 11 Pro, de ekkora méretben nincs jobb hangot produkáló telefon. A trükk tehát az, hogy a szinte minden téren dobogós teljesítményt egy kisebb tenyérbe is remekül belesimuló gázba zsúfolták bele úgy, hogy még az üzemidő sem lett vészes iPhone mércével mérve. A jobb helyezéstől azonban egy dolog elválasztja, mégpedig az ára, ugyanis a korrektnek mondható 256GB-os verzió(a 128 GB-os kiszerelés kimaradt, helyette csak az érthetetlenül kevés 64GB-os kiszerelés érhető el) közel 400.000 forintba kerül, ami bár lényegesen olcsóbb, mint a Pro Max modell, de sokan valószínűleg inkább nyújtóztatják az ujjaikat egy nagyobb, de olcsóbb telefonon.  

 

 

 

3. legrosszabb iPhone: iPhone SE(2020)

200511121957_apple_iphone_se_2020_128_3_red_04.jpg

   Az olcsó iPhone fogalma 2016-ban jelent meg a méltán híres és kedvelt iPhone SE-nek hála, ami hatalmas siker volt. Sokak számára ezért is volt kérdés, hogy miért nem dob piacra az Apple egy újabb pénztárcabarát típust. A szomorú válasz 2020-ban érkezett. A fantáziátlanul csak iPhone SE-nek nevezett új típus ugyanis meglehetősen felemás lett. Természetesen vannak vitathatatlan érdemei, mint az árkategóriájának legerősebb nyers teljesítménye, a vízállóság, a sztereó hangzás és a vezeték nélküli töltés, azonban ez kevés ahhoz, hogy palástolja a szembetűnő és érthetetlen hiányosságokat. Ott van például a leginkább szembetűnő hiba, az előlap. A HD felbontás és az LCD még rendben is lenne, ám az ormótlan kávák és a legtöbb tartalomhoz nem optimális 16:9-es képarány mellett nem lehet elmenni szó nélkül, ahogy amellett sem, hogy az előlapi kamera bőven alulmúlja a konkurenciát. A hátlapon valamivel erősebb azért az egy szem szenzor azonban kizárólag jó fénynél használható, szürkületkor például a P40 Lite és a Redmi Note 9S teljesítményét bőven alulmúlja, pedig ezen telefonok fele annyiba kerülnek. Ha pedig már az árat firtatjuk érdemes figyelembe venni, hogy az új SE a legkisebb tárhelyopcióval is 180.000 forintba kerül, ilyen áron pedig már a Poco F2 féle flagshipkillerek mezőnyébe téved, ahol csúnyán elvérzik. A legrosszabb viszont még hátra van, ez pedig az üzemidő, ami túlzás nélkül nevetséges és garantált, hogy az átlag felhasználó kezeiben egy napra sem elegendő.  A kompakt mérete egyeseknél talán még megmenthetné a 2020-as "olcsó" iPhonet, azonban akinek a kis telefonok a kedvencei, azoknak sokkal jobb ajánlat egy kisöprés alatt álló Galaxy S10e, vagy egy Pixel 4a. Az iPhone SE röviden egy több sebből vérző elkésett telefon, aminek tervezésénél az Apple nem vette figyelembe, hogy egy 4 éve működő recept már nem felel meg a mai világ ízlésének.

 

2. legjobb iPhone: iPhone 11

iphone-11-piros-01.jpg

   A  11-es szériáról egy dolog biztosan elmondható: rendesen felkorbácsolta a kedélyeket és az eladásokat. Ez kisebb részben a túlárazott és igazából annyira sok mindenben nem is professzionális iPhone 11 Pro és 11 Pro Max modelleknek köszönhető, nagyobb részben pedig a iPhone 11-nek. A sima modell ugyanis kettő igazi gyengesége (HD+ felbontású LCD kijelző,kritikán aluli töltési sebesség) mellé nem kevés jó tulajdonságot tudott felmutatni. Adva volt ugyanis az elődjénél olcsóbb nyitóár, a remek kamerarendszer, amiből alig hiányzik a gyenge, mindössze 2-szeres optikai nagyításra képes, csak a Pro modellekbe applikált telefotó szenzor, a brutális erejű A13 chip, az iPhoneokhoz képest szokatlanul hosszú üzemidő és a nagytesókhoz képest esztétikusabb kinézet. A kompromisszumos recept pedig remekül bevált. Olyannyira, hogy az iPhone 11 jelenleg is a világ legkeresettebb telefonja, ami még jó pár évig meg fog birkózni a leginkább processzornyúzó appokkal is, normál, vagy ultraszéles látószöggel készült fotói és videói láttán pedig még a Huawei P szériájához szokott felhasználók is elismerően fognak bólintani. Egy tanácsot azonban nem árt megfogadni: Szerezz be hozzá egy gyorstöltőt!

 

2. legrosszabb iPhone: iPhone XR

1536782796_635_iphone_xr.jpg

   Az Apple 2018-as iPhonjai nem voltak éppen remekművek. Az XS és az XS Max a lapkakészleten túl nem sok dologban különbözött az előző évi csúcsmodelltől, az X-től, cserébe drágábbak voltak, azonban a leginkább érthetetlen modell az XR volt, ami jóval több dologban volt lebutítva, mint azt az ára sugallta volna. Gyengécske HD+ felbontású LCD kijelzője védhetetlen volt az érte elkért összegért, egy szem kamerája pedig bár nem volt rossz portréfotózás és éjjeli képek terén csúnyán lemaradt a konkurencia akár 100.000 forinttal is olcsóbb modelljei mellett. Akkumulátor terén szintén meglehetősen gyászos volt a helyzet, hiszen a nagyobb méret és a korszerűbb chip ellenére valahogy sikerült az iPhone X-et ezen a téren is alulmúlnia, ami ráadásul az XR megjelenésekor már ár tekintetében kellően mérséklődött ahhoz, hogy ne legyen kérdés, melyik típus éri meg jobban.

 

Legjobb iPhone: iPhone X

iphone-x-black.jpeg

   Az utóbbi évek alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az Apple nem nagyon tud már lépést tartani a konkurenciával újítások terén és inkább a stabil ökoszisztémára és a jól bevált, de semmiképp sem formabontó megoldásokra épít. Ez a azonban 2017-ben egyetlen telefon erejéig teljesen megváltozott. Az iPhone X ugyanis nemcsak a nevetségesen elavultnak ható 8-as szériához képest volt modern, de a Galaxy Note 8-at és a Mate 10 Prot leszámítva sem tudásban, sem korszerű dizájnban nem volt párja. Méltán lett kedvelt telefon, hiszen kompakt volt, alsó kávája pedig akkoriban elképzelhetetlenül vékonynak hatott, a 3D-s Face ID pedig időtálló megoldásnak bizonyult, még úgy is, hogy az ezt lehetővé tévő hatalmas notch sokaknak zavaró volt. A normál és a telefotó szenzorral felszerelt kamerarendszer remekül végezte a dolgát, videók terén pedig vitathatatlanul aranyérmes volt. A készülék olyannyira jól sikerült modell, hogy még ma is bőven megállja a helyét a mostani középkategória ellenében és sok felhasználó érthető okokból azóta sem váltotta le a mostanra 3 éves iPhone X-et , hiába próbálta ezt elérni hangzatos, azonban a legtöbb esetben valótlan ígéretekkel az Apple.

 

Legrosszabb iPhone: iPhone 8

83b91cbd-7927-4eaa-a6c0-5040df1cc8fb_1_1bd433c97f64238865a9aa5385e1c1aa.jpeg

   Míg az iPhone 8-ról mintázott SE 2020 hibái kimagyarázhatóak a visszafogott árazással, addig a mintául szolgáló típussal nem lehetünk ilyen elnézőek, hiszen egy akkoriban elég magasnak számító 699$-os árcédulával nyitott, amiben még a különböző adók sem voltak benne. Ehhez képest az iPhone 8 a még ma sem gyenge A11 chipet kivéve minden téren egy őskövület volt. Ez volt az az év például, amikor a Note 8 optikai zoom kamerát QHD+ Amoled kijelzőt , a Mate 10 Pro pedig az éjjeli fotózást lehetővé tévő monokróm kamerát és 22,5W-al tölthető 4000 mAh-s akkumulátort kapott, ehhez képest az Apple legkisebb csúcsmobilja mindössze egy középszerű hátlapi és egy gyenge 7 megapixeles szelfikamerával, HD LCD kijelzővel, na meg nevetségesen apró 1821 mAh-s teleppel  próbálta elnyerni a vásárlók tetszését. A telefon elavult mivoltát ráadásul fokozta, hogy  dizájn terén is a 2 évvel korábbi trendeket követte, miközben a konkurens gyártók már alig látszó oldalsó és egyre vékonyodó alsó-felső kávákkal kacérkodtak.

 

Szólj hozzá

Apple iPhone Vélemény