2020. okt 02.

Belépő a középkategóriába: Redmi 9

írta: 1nsanat1
Belépő a középkategóriába: Redmi 9

Tudásban és árazásban is két kategória közé ékelődött be az új Redmi

redmi_9_1.jpg

   Bár a reklámokat és a híres mobiltesztelők youtube csatornáit a drága és csúcskategóriás telefonok uralják, a gyártóknak gondolniuk kell a szűkebb pénztárcával, vagy épp a racionálisabb igényekkel rendelkező vásárlókra, ezt pedig meg is teszik a belépőszntű telefonok képében. Ennek a kategóriának hazánkban, de valószínűleg világszinten is a bárminemű extra szérianevet nélkülöző, számozott Redmi család a királya. A legutóbbi, Redmi 8 jelzésű telefon azonban még a remek átlagot is megugrotta, hiszen brátságos árazása ellenére gigantikus akkumulátort, korret kamerákat, Snapdragon chipet és USB-C csatlakozót kapott egy minden túlzás nélkül gyönyörű külsőbe csomagolva. Nemrégiben pedig megjelent a soron következő családtag, a Redmi 9, amivel a gyártó érezhetően rá akart licitálni az elődre, ami azonban az árazáson is meglátszik.

  Ha szemből nézzük, akkor a Redmi 9 esetén jól látszódnak az előd ismertetőjegyei, néhány változással. Szemből a lágyan ívelt notch továbbra is szép hatást kelt, csak éppen a kávák mentek össze, főleg az alsó, amiről el is tűnt a prémium érzetet meglehetősen roncsoló Redmi logó. Persze történt még itt előrelépés, nem is kevés, hiszen a kijelző nem csak 0,21"-al terebélyesedett(6,22 helyett 6,53), de a felbontás is alaposan megnőtt, konkrétan HD+-ról FHD+-ra váltott. A szerény 8 megapixeles szelfikamera és a 400 nites maximális fényerő sajnos nem változott, bár belépő szinten mindkét érték megfelelő.

   A hátlapon szintén történtek változások, azonban itt meglehetősen felemás irányba. A képeken kellemesen matt hátlap sajnos a való életben meglehetősen olcsó érzetet kelt, még a díszítésnek szánt fényesebb körminta ellenére is, pláne ha összevetjük a Redmi 8 szemrevaló mintázatú, fekete sávval ékesített kék vagy vörös verziójával. A szürkébb megjelenést a tervezők egy tekintélyesebb kamerarendszerrel próbálták feledtetni, ami azonban csak félig sikerült. Bár a 4 kamera vitathatatlanul több mint a kettő, azonban ha megvizsgáljuk a szenzorok valódi értékét hamarárnyalódik a kép. A 2 megapixeles mélység és az 5 megapixeles makró gyakorlatilag felesleges mint minden más hasonló készüléken, a 8 megapixeles ultraszéles egységnek egy fokkal több haszna van, bár az ezzel készült képek széléről nagyon hiányzik a rendes szoftveres korrekció. A komoly gond azonban a fő kamerával van, ami, kár szépíteni, érezhetően gyengébb, mint az Redmi 8 esetében, hiába nőtt a megapixelszám 12-ről 13-ra. A szenzor ugyanis kisebb, rosszabb f értékkel rendelkezik és még pixelméret terén is alaposan le van maradva, így nem meglepő, hogy a gyakorlatban is leszerepel egy gyakorlati összehasonlítás esetén. Ez a visszalépés igazából teljesen érthetetlen és indokolhatatlan és nehéz elképzelni, hogy bárki is 3 különböző jellegű rossz képet szeretne készíteni egyetlen korrekt minőségű helyett.

   Belül azonban már nem ilyen vészes a helyzet, a 3/32-es, 4/64es és a 6/128 GB-os konfigurációk közül mindenki találhat magának megfelelőt, ami önmagában még nem sokat ér, azonban a MediaTek Helio G80-as lapkája bőven ad erőt a készüléknek, olyannyira, hogy Antutun konkrétan kétszer annyi pontot képes gurítani, mint az előző Redmi, ami 200.000-et jelent a gyakorlatban. Ezen kívül még a Bluetooth szabvány(4.2 helyett 5.0), az NFC(az előddel ellentétben itt van NFC chip) és az aksi terén történt előrelépés,bár utóbi esetben mindössze 20 mAh az eltérés, ami jó ha 1 perc plusz üzemidőt garantálhat, persze panaszra nincs ok, az USB-C csatlakozón, 18 W-al tölthető 5020-as telep 100%-ra töltve bizony bőven elég 2 napra is.

  Nagyjából tehát kijelenthető, hogy a Redmi 9 a legtöbb tulajdonságában felülmúlja az elődjét és a kamerákon kívül nem igazán lehet panaszt találni rá, azonban a típusrendelkezik egy komoly hátulütővel, ez pedig az ár. A 9-es ugyanis 65.000 forintos áron nyitott és a gyári garanciás modellek még most is 58-60.000 forintba kerülnek, ezen az áron pedig már a minden szempontból jobb Redmi Note 8T, akciók esetén, vagy külföldről pedig akár a Redmi Note 9 is beszerezhető ilyen összevetésben pedig menthetetlenül elvérzik a Redmi széria legújabb tagja, ami árzuhanás után, vagy kínai webshopokból remek vétel lehet, azonban így, hogy a chipen és a töltőn túl az árazásban is megpróbálta utánozni a középkategóriát, sajnos a saját középszerűségét írta alá.

Szólj hozzá

Vélemény Budget Xiaomi Redmi