2020. okt 11.

Szakíthat a Huawei és a Honor

írta: 1nsanat1
Szakíthat a Huawei és a Honor

Mindkét cég profitálhat a dologból

honor-image.jpg

   A Huawei egyik mobilszériájának indult Honor a gyártó egyik sikersztorijává nőtte ki magát, olyannyira, hogy a mostanra már különálló cégként üzemelő márka a remek ár-érték arány és a szemet gyönyörködtető, fiatalos dizájn szinonimájává nőtte ki magát. Sajnos azonban annyira mégsem lett független, hogy kikerülje Trump megszorításait, hiszen alkatrészek tekintetében nem távolodnak el az anyacégtől. Most azonban a híresen pontos szivárogtató Ming-Chi Kuo felvetett egy érdekes forgatókönyvet, ami előrevetíti, hogy a szoros kapcsolat hamarosan megszakadhat.

   A még alá nem támasztott információk alapján a Huawei túl szeretne adni a Honoron, persze egy tekintélyes összegért. A dolog egyébként nem annyira elkeseredett ötlet, mint amilyennek hangzik és szó sincs a süllyedő hajó elhagyásáról, hisz a döntésnek racionális okai lehetnek. A Huawei ugyanis a szankciók miatt rövidesen kénytelen lesz kisebb profittal eladni a készülékeit, ami gyakorlatilag megszüntetné az eddigi felállást(Huawei: prémium funkciók prémium áron, Honor:kevesebb prémium funkció, kedvező áron), így fölöslegessé válna a két eltérő brand. A másik ok az eladás mögött az, hogy a Honor még a rossz hírek ellenére is egy jól csengő név(hiszen kevés cikkben emelték ki, hogy a Honorra is vonatkoznak a szankciók) és kifejezetten amerikai hangzása miatt a szokásos "kínai vacak" jelzőt sem kapja meg sűrűn, így egy kevésbé ismert cég akár kisebb vagyonokat is szívesen kiadhat majd a márkanév birtoklásáért.

   Ez persze csak az egyik szempont mégpedig a Huaweié, de érdemes megnézni azt is, hogy a Honor tekintetében mit jelenthet ez az eladás. Azt kell megállapítani, hogy a leányvállalat is kifejezetten jól járhat egy ilyen lépés esetén. A mérnöki csapat már adott, a cég marketinges csapata már tapasztalt, így valószínűleg nem okozna tragédiát, ha más beszállítóktól érkező alkatrészekből kellene hasonló minőségű és ár-érték arányú telefonokat előállítaniuk. Látszólag a legnagyobb problémát a szoftveres támogatás jelentené, hiszen a Honorok Magic UI felülete gyakorlatilag azonos az EMUI-al, így kérdéses, hogy a gyártó mennyire lenne jó egy saját felület fejlesztésében, azonban ez is csak látszólagos gond, hiszen ha minden kötél szakad, a cég akár csatlakozhat is az Android One programhoz, ami az európai piacon a Xiami A széria megszűnése és a túlárazott Nokiák miatt tátongó stock Android hiányt is be tudná tömni.

   Összességében tehát ha a Ming-Chi Kuo által elindított pletyka igaznak bizonyul, akkor abból mindenki nyerhet és az árak terén hirtelen megugró Xiaomik helyére egy régi-új, Google szolgáltatásokkal rendelkező márka furakodhat be.

Szólj hozzá

Hírek Huawei Honor