2020. okt 14.

iPhone 12 Mini: A kevesebb néha több

írta: 1nsanat1
iPhone 12 Mini: A kevesebb néha több

Lehet, hogy a legjobb az idei iPhoneok közül?!

05pltto_5.jpg

   "A kompakt mobilok korának vége"-mondhatná szinte bárki aki áttekinti az idei felhozatalt. Tim Cookot és csapatát azonban láthatóan nem hatotta meg ez és bemutatta az idei, és talán az elmúlt pár év legszimpatikusabb iPhoneját, a 12 minit, ami bizony komoly megbánást csalhat az iPhone SE(2020) tulajok szívébe a mérete és a képességei miatt.

   A mini nem árul zsákbamacskát. Az egész készülék mindössze 133 gramm, magassága a 132mm-t sem éri el(idén csoda volt, ha egy telefon magassága 160mm alatt maradt), szélessége pedig 64,2mm és még csak tömzsinek sem nevezhető, hiszen 7,4mm-es vastagságával karcsúbb mint elődjei. Ennek ellenére azonban távolról sem egy 4,7"-es HD felbontású IPS kijelzővel szembesül a vásárló, mint az SE-nél, ehelyett egy 5,4"-es FHD-s OLED panellel, ami méretéből adódóan kimagasló képpontsűrűséggel rendelkezik és az Applehöz hűen a fényerőre és a színhűségre sem lehet panasz az adatok alapján.

   Aztán persze ott a belső is, ami szintén bizakodásra ad okot. A bizalmat persze nem az akkumulátor szekció érdemli ki, hiszen az apró test és az, hogy az Apple nem is közölt konkrét számokat, arról árulkodik, hogy kapacitás terén jócskán alulmarad majd a mini a konkurenciához képest, amin az sem segít, hogy töltő híján a fiókban heverő régi, lassú adaptert és kábelt kell majd előszedni hozzá. A lapkakészlet, konkrétan az 5nm-es és 5G képes A14 már annál inkább elégedettségre ad okot, hiszen jelenleg nincs egy chip se ami a nyomába érhetne, és az új Snapdragon és Exynos chipekkel szerelt telefonok érkezéséig garantáltan nem is lesz. A modern gyártástechnológiának hála pedig esélyes, hogy a mini  bőven felül fogja múlni üzemidőben a fél nap alatt gond nélkül lemeríthető SE-t. Sajnos a tárhely terén azonban nem győzi le a gazdaságosabb rokonát, ugyanis itt is be kell érni a 64GB-al, ha valaki nem akarja átlépni a bűvös 300.000 forintos keretet.

   Kamerák terén lelhető fel a legtöbb kérdőjel a 12 Mini kapcsán. Itt ugyanis azon kívül, hogy 2 db 12mp-es, éjjeli módra és 4K/60fps-es videók készítésére képes kamerát kapunk, nincs túl sok információ. Mivel kifejezetten régi szenzorokról van szó, így komoly fejlődésre nem lehet számítani a jobb processzor ellenére sem, így várhatóan egy kicsit javított iPhone 11 élményre lehet számítani, ami viszont hétköznapi használatra egyáltalán nem rossz.

   Azon persze lehet vitatkozni, hogy megér-e ez a konfiguráció 300.000 forintot, és lehet érvelni mellette, hogy vízhatlan, sztereó hangszórós, vezeték nélkül tölthető készülékről beszélünk tehát igen, de ugyanígy fel lehet hozni ellene is, hogy a kevés és nem túl modern kamera illetve a mindössze 60hz-es kijelző ilyen áron elfogadhatatlan, de az egyszer biztos, hogy az idei felhozatal legjobb ár-érték arányú iPhonejáról van szó, ami mérete miatt riválisok nélkül hódíthatja meg az apró telefonok szerelmeseit.

Szólj hozzá

Apple iPhone Vélemény