2020. dec 21.

Fent és lent: Az iPhone 12 széria a korábbi típusokhoz hasonlítva

írta: 1nsanat1
Fent és lent: Az iPhone 12 széria a korábbi típusokhoz hasonlítva

iphone12_carousel_reframe2_678x452.png

   Mielőtt még az Apple leleplezte volna a 12-es szériáját, a blogon napvilágot látott egy cikk, mely a jól sikerült és a gyenge iPhoneokat volt hivatott bemutatni, konkrétan mindkét végletből a 3 "leget". Az említett írás ide kattintva meg is tekinthető, viszont a már megszokott módon megosztóra sikerült új széria kapcsán érdemes kicsit felülvizsgálni a korábbi listát és megnézni, hogy a 4 új típus külön-külön hol foglalna helyet rajta, ha egyáltalán elég jók vagy rosszak ahhoz, hogy rajta legyenek a dobogón vagy a szégyenfalon.

 

 iPhone 12 Mini

   

  A piac nem mindig jó bíró. Gyakran előfordul, hogy a vásárlók egy rosszabb, de erősebb marketinget kapó termékért cserébe hagyják figyelmen kívül a legjobb ajánlatokat. Erre az esetre az egyik legjobb példa az iPhone 12 Mini, ami érthetetlenül alacsony eladási számokat produkál, holott nem a lista alján, hanem a tetején lenne a helye. Olyannyira, hogy habozás nélkül kijelenthető, hogy a már megírt listán gond nélkül elfoglalhatná az ezüstérmes pozíciót komoly erényei okán. Hogy miért is?

  A válasz sokrétű, de az egyik ok már kívülről is jól látható: a kompakt méret. A 12 Mini ugyanis az Xperia 5 II mellett az egyetlen igazi kompakt csúcskészülék, ráadásul a Mini méretben és árban is alulmúlja (a jó értelemben)  a Sony készülékét. A 300.000 forintos, tehát Apple mércével mérsékelten árazott típus azonban rendelkezik a drágább modellek szinte minden előnyével. Adott az 5G, az Oled kijelző, az 5nm-es, brutális teljesítményre képes A14 chip és az almás ökoszisztéma minden előnye. Bár a tárhely és a RAM a spórolás áldozata lett, akárcsak a telefotó kamera és a LiDAR, ezek a kompromisszumok alig érezhetők, a mindennapokban. Az egyetlen valóban zavaró hiba az akkumulátor mérete, ami miatt az üzemidő kifejezetten gyenge a konkurenciához mérten, azonban a szintén nem túl combos teleppel rendelkező iPhone 12 és a Mini közti árkülönbségből bőven kitelik egy gyorstöltő adapter és egy a szabvány 18 vagy 20W-os töltést támogató powerbank, ezek után pedig nem kérdés, hogy az iPhoneoknál nem a méret a lényeg, vagy ha igen akkor minél kisebb, annál jobb.

 

iPhone 12

 

  Amíg az idei iPhone SE a harmatgyenge üzemidővel és az idejétmúlt megoldásaival, a Mini pedig a sokak számára már túl apró méretével riasztotta el a vevőket, addig a 12 mindent megtett, hogy mindenkinek megfeleljen. A kistestvér összes funkcióját házasította össze egy kicsit jelentősebb, de még mindig kezelhető mérettel és egy még mindig átlag alatti, de már elfogadható akkumulátorral, a frigy eredménye pedig így jellemezhető leginkább: jó és rossz értelemben is középszerű.

  A két szék között szerencsére a 12 nem a padlóra, hanem egy párnára esett, hiszen semmiképp sem nevezhető rossz készüléknek, egyszerűen arról van szó, hogy annyival drágább a Mininél, vagy egy tavalyi 11 Pronál, hogy egyik helyett sem ajánlható igazán, viszont a markáns problémáktól is mentes, így egy új iPhone tematikájú Fent és lent listán se a top, se a legjobb, se a legrosszabb mezőnyben nem lenne helye.

 

iPhone 12 Pro

 

   Ha van tökéletes szó a 12 Prora, akkor az a "fölösleges". Az erős kifejezés pedig nem túlzás, hiszen árban messze túlszárnyalja a 12-es modellt, ehhez képest alig nyújt bármiféle pluszt. A kétszeres zoomra képes telefotó kamerának és a LiDARnak főként portréfotók esetén vesszük hasznát, hiszen a nagyítás mértéke a piaci normáktól elmarad, a több RAM maximum a készülék időtállóságán javít, a rozsdamentes acél keret pedig nem sok vizet zavar, hiszen esésnél úgyis az üveg előlap a legsérülékenyebb tényező.

   Sajnos felfelé tekintgetve sem látni a típus értelmét, hiszen a sima Pro nem kapta meg a Pro Max nagyobb és jobban stabilizált fő szenzorát és az optikai zoom értéke is kisebb, az akkumulátorkapacitásról már nem is beszélve. A 12 Pro tehát méltó lenne egy új listára, nagyjából az XR-el karöltve ülhetne a legrosszabb iPhoneok képzeletbeli listájának 2. helyén.

 

iPhone 12 Pro Max

 

  Ahogy a Samsungnál az Ultra a Huaweinél pedig a Pro+ utótag jelölte idén a kamerák és méret terén is a maximumot nyújtó modellt, úgy az Apple a Pro Max szópárost pakolta a 6,7"-es képátlójú csúcsmobil neve mögé. A tavalyi hasonló típussal ellentétben azonban itt a Max nem csak a kijelző és az akkumulátor méretére utal, hanem a képalkotó rendszerre is, ami vitathatatlanul az ékköve lett ennek a készüléknek.

  A 12 Pro Max ugyanis semmilyen téren sem nyújt igazán újat vagy többet, mint bármely hasonlóan drága  konkurens a piacon, de mégis óriási presztízsértéket hordoz, ugyanis a legtöbb kameratesztben képes volt megverni a Note 20 Ultrát, és méltó vetélytársa volt a P40 Pro és Mate 40 Pro típusoknak, ami nem elhanyagolható fegyvertény. A siker oka három dologban keresendő: Egyfelől a fő szenzor méretét alaposan megnövelték, így éjszaka is remekül teljesít, másfelől ez a modul egy fejlettebb, immáron nem a lencséket, hanem magát a képalkotó egységet egy helyben tartó stabilizátort kapott a piacon először. A harmadik ok pedig a telefotó kamerában keresendő, ami immáron 2 helyett 2,5-szörös optikai zoomot tesz lehetővé, ami ugyan még mindig messze van a kínaiak 5 és 10-szeres periszkópos megoldásaitól de tagadhatatlanul fejlődésnek lehet nevezni.

  Az idei csúcsalma tehát vitán felül a Google appokat mellőzni nem kívánó, tehát Mate 40 Proban nem gondolkodó mobilfotósok álma, így nem is kérdéses, hogy a 11 Prot kiszorítva járna neki a bronzérem a legjobb iPhoneok listáján, pláne, hogy az ára sem olyan eget rengető, ha összevetjük a Note 20 Ultráéval.

Szólj hozzá

Apple iPhone Vélemény Fent és lent