2021. jan 19.

Romániából kapott konkurenciát az S21 Ultra

írta: 1nsanat1
Romániából kapott konkurenciát az S21 Ultra

kepernyokep_2021-01-14_214902.png

 

  Még napokban sem mérhető a Samsung S21 széria bemutatása, kézbe pedig csak néhány szerencsés foghatta a 3 típus egyikét, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne kapott volna már most néhány filléres kihívót. Ítélkezni persze nem szabad az ár alapján, hiszen nem egy remek mobiltelefon kapható 100.000 forint alatt okos kompromisszumokkal, így érdemes tiszta lapot adni a neve alapján az S21 Ultra ellen induló iHunt S30 Ultra ApeX 2021-nek is.

  A specifikáció ismertetése és a dél-koreai riválissal való összevetés előtt érdemes egy pár szót szólni a gyártóval kapcsolatban. Az iHunt ugyanis már korábban is szerepelt a Phonecast-en, mégpedig egy Nubia Red Magic 3-at másoló, gombos telefonnal, ami nem kevésbé abszurd koncepció, mint amilyennek elsőre hangzik. A gyanúsan az iPhoneok hatására elnevezett cég furcsa módon nem kínai. Bár a készülékeiket nyilván ott gyártják, mégis egy büszkén román vállalatról van szó, ami hazájában több díjat is bezsebelt már. Az iHunt kínálata jellemzően pénztárcabarát belépő kategóriás készülékekből és strapamobilokból áll, melyeket az általános tapasztalat szerint megbízhatatlanság, rossz szoftveres optimalizáció és maximum elégséges hardver jellemez. Ez persze nem jelent semmit és előfordulhat(a nagy számok törvénye alapján), egy radikális szemléletváltás és az, hogy az iHunt lesz a következő Samsung.

  Rátérve a lényegre, azaz a készülékre rögtön le lehet ragadni már a névnél, aminek egyértelmű üzenete van. Az S30 elég nyilvánvalóan S21 akar lenni, hiszen sokáig az tűnt valószínűnek, hogy a Samsung az S10-S20 után S30 jelzésű telefonnal rukkol elő. Ehhez társul az Ultra jelző, ami szintén a dél-koreai óriás által lett ihletve. A kacifántos névben a következő szó az ApeX, ami egyfelől sokkal jobban hangzik mint a gombamód szaporodó Pro Max, Pro+ és Ultra megnevezések, másfelől viszont szinte minden iHunt mobil neve mögött ott van, így valódi jelentése nincs. Na és persze a 2021-es évszám sem maradhat ki, ami nettó átverés, hiszen a készülék maga már 2020-ban kapható volt. Egy ilyen hosszadalmas és epikus név persze a mondás szerint már kötelez, meg kell tehát vizsgálni azt is, hogy az S30 Ultra Apex 2021 mit tud okostelefon minőségében, illetve, hogy a valódi képességek mennyire állnak összhangban a gyártó által kommunikált tulajdonságokkal.

  A telefon szlogenje 3 dolgot állít: Vonzó, erős, élvonalbeli. Érdemes tehát az iHunt marketinges csapatának útmutatását követve vizsgálni a készüléket. Az elvileg attraktív típusnak 40.000 forint körüli árához képest valóban nincs sok oka panaszra. A nem túl prémium műanyag hátlap a feladatát ellátja és a fekete színvariáns esetén nem is annyira tükrözi az olcsóságot, egyedül a kamerasziget lehet elsőre szokatlan, hiszen a régi Samsungokat idéző módon a kamerák közvetlen környezetébe került az ujjlenyomatolvasó is, ami kissé zavaró lehet, viszont kevésbé bontja meg a hátlap egységét mint egy hagyományos, a kategóriában elég gyakori hátoldali szenzor. Szemből még jobb a helyzet itt ugyanis egy üveggel borított, korrekt betekintési szögekkel rendelkező IPS panel található FullHD+ felbontással, vékony kávákkal és kameralyukas megoldással. A képátló ráadásul 6,41"-es méretével jóval kisebb mint a "rivális" S21 Ultráé, így a tepsi jelző is csak mérsékelten igaz. Az iHunt első ígérete tehát nem ámítás, valóban szemrevaló a román mobilipar csúcsragadozója.

  Egy telefon erejét sok szemszögből lehet vizsgálni, így elég relatív, hogy egy telefon valóban erős-e, így itt is érdemes az alkotók által hirdetett tulajdonságokat nézni, hiszen nyilván erre a legbüszkébbek, ezeket tartják erősségeknek. Egyik ilyen valóban figyelemreméltó jellemző az 5000 mAh-s akkumulátor illetve a hozzá kapcsolódó USB-C csatlakozó. Ez utóbbi ugyan csak 10W-os töltési sebességet garantál, de a méretes telep miatt az S30-at nem valószínű, hogy napközben tölteni kellene, így elég a nap végén kábelre dugni a típust. Az erő teljesítmény formájában is jelen van a készülékben, legalábbis papíron. A 4GB RAM és a 64GB tárhely közelében sincs ugyan az S21 Ultra értékeinek, de a 8 magos processzor stimmel. Legalábbis a magok számát illetően. Az  S30 Ultra Apex 2021 ugyanis nem éppen a feltüntetett évszámhoz méltó chipet kapott. A P60 ugyanis egy mára már megkopott egység és nem éppen az energiatakarékosságáról vált ismertté. Így tehát a "Samsunggyilkos" típusra nem jellemző a nyers erő, viszont el kell ismerni, sokkal drágább készülékbe is került már rosszabb lapka 2020 folyamán.

   Harmadik pontként itt az élvonalbeli mivolt. Nyilvánvalóan tanult az iHunt a konkurens nevenincs kínai gyártók bakijaiból, ezért a flagship szót inkább kikerülte az S30 jellemzése során, azonban az élharcos/élvonalbeli (Vanguard) jelző nem kevésbé arrogáns és hivalkodó. Ha a túlzásra nem lenne bizonyíték a fentebb már említett, maximum alsó-középszintű tulajdonságok tárháza, akkor itt van még a kamerarendszer. Számokat tekintve mondjuk itt sincs komoly baj, az 5 darab modul első hallásra meggyőző lehet, ráadásul az iHunt is rátesz egy lapáttal, hiszen azt állítja: "Fotózz, mint egy profi. Részletes képek, természetes színek, gyors fókusz, csodálatos tisztaság". Nos ezzel a készülékkel senki sem fog profi módon fotózni.

6.jpg

A gyártó nem is tagadja, hogy legalább az egyik kamera csak dísznek van

  A 20 megapixeles előlapi kamerát a Samsung gyártotta ugyan, így jól optimalizált szoftver híján is elfogadható, sőt a kategóriában talán kifejezetten jó teljesítmény várható tőle, azonban a hátlapon kevéssé fényes a helyzet és erről nem a sötét hátlap tehet. A kameraszigetbe applikált 4 szenzor közül ugyanis csak egy végez érdemi munkát(könnyen lehet, hogy valóban csak egy valódi kamera van, a többi pedig csak műanyag lencse, de bizonyíték nélkül nem lenne korrekt vádaskodni). A lényegi fotózásért felelős egység konkrétan egy 16 megapixeles, a belépő kategóriában elég gyakori, ami a Umidigi A7 Pron kívül nem sok típusban bizonyította, hogy képes egészen vállalhatóan fényképezni és jó eséllyel itt sem remekel. A másik 3 lencse mögött elvileg 2 megapixeles apróságok bújnak meg különböző feladatkörökkel. Egyik egy makró szenzor, másik egy "blur" kamera(a mélységérzékelő megnevezést valószínűleg túlzónak tartották),a harmadik pedig egy kiegészítő kamera(hogy mit egészít ki, az rejtély). Ez a felszereltség pedig valljuk be minden, csak nem élvonalbeli. Hiába van tehát Android 10(ez csak 2020 elején számított meggyőző érvnek), arcfelismerés és (kapaszkodj meg!) 4G, egyik jól megszokott tulajdonság sem húzza ki a belépő kategóriából az iHunt büszkeségét, ezen a szinten, 50.000 forint környéki plafonnal pedig maximum a Poco M3, vagy a strapabíró Umidigi Bison számíthat élvonalbelinek.

  Az iHunt S30 Ultra ApeX 2021 Pro Max+ NFC 5G(vagy valami hasonló) nevű telefon meglepő módon, alaposan kivesézve nem nevezhető tragikusnak. A fotósok szerelmeinek természetesen messziről kerülendő darab és jó eséllyel a megbízhatóságával is lehetnek gondok, azonban külső és nyers számok terén bizony bőven a Redmi 9AT és a Huawei Y5p előtt jár, ráadásul hazánkban is elérhető, így egy évnyi garancia biztosan van a típusra. Akinek tehát egy "filléres", használható, de vékony kávákkal és hatalmas kameraszigettel megáldott, tehát divatos telefonra van szüksége az nyugodt szívvel szerezheti be az iHunt ezen típusát, viszont ha az ember hosszabb távra tervez akkor bizony van kevésbé látványos, de jobb választás bőséggel.

 

 

 

 

  

Szólj hozzá

Vélemény