2021. máj 21.

A legélesebb kés a fiókban: Sharp Aquos R6

írta: 1nsanat1
A legélesebb kés a fiókban: Sharp Aquos R6

sharp_aquos_r6_2.jpeg

   Hazánkban még a sokat látott mobilrajongók számára is idegenül hangzik a Sharp neve, ha pedig valaki hallott is róla, jó eséllyel valamiféle harmadrangú kínai márkának hiszi, pedig a kijelzők fejlesztésében komoly tapasztalatokkal rendelkező cég hazájában, Japánban stabil rajongótáborral rendelkezik, ami annak köszönhető, hogy legtöbb esetben különleges, gyakran egyenesen extrém, de jó ár-érték arányú, megbízható, jó kompromisszumokkal megtervezett típusokat dobnak piacra. A gyártó azonban úgy gondolta, hogy a kompromisszumok korának véget vet, és nemes egyszerűséggel hadat üzen a Galaxy S21 és a Mi 11 széria Ultra modelljeinek egy vérbeli flagshippel, ehhez pedig egy jól ismert szereplőt, a Leicát is maga mellé állította. Az eredmény pedig a Sharp Aquos R6 nevet kapta.

 A kizárólag japánban megjelenő telefon egyébként bizonyos tekintetben tipikus idei flagship. Van például IP68-as plecsni, lekerekített kijelző, 5000 mAh-s akkumulátor Snapdragon 888-al és 12/128GB-os kiszereléssel párosítva. Ez alapján egyáltalán nem emelkedik ki a mezőnyből, pusztán belesimul abba, azonban a japán mérnökök a készülék mindkét oldalára elhelyeztek egy-egy aduászt.

   Szemből ez nem a 12 megapixeles, lyukba rejtett szelfikamera és nem is az ujjlenyomatolvasó. Annál inkább a kijelző, ami bár nem QHD+-os, de a FullHD+-nál magasabb, úgynevezett WUXGA+, azaz 2730x1260-as felbontásra képes, ami abszolút nem rossz. Az igazán durva dolgok azonban csak ezután jönnek. A panel ugyanis egy IGZO OLED, ami 6,67"-es méretű és képes akár 2000 nites fénysűrűségre, ami még az eddigi rekorder Mi 11 Ultrát is alaposan maga mögött hagyja, a 240hz-es képfrissítésről pedig beszélni sem érdemes, ugyanis jelenleg nincs olyan mobiltelefon ami akárcsak a közelébe tudna érni ennek az értéknek. A magas képfrissítés ráadásul nem jelent nagy fogyasztást sem, ugyanis a készülék képes helyzettől függően 1 és 240hz között szabadon beállítani az értéket az adott helyzettől függően, így egy 30fps-es videó lejátszásakor például az R6 képes korlátozni bestiális képességeit a hosszú üzemidő érdekében.

gsmarena_002_2.jpg

Egy kamera mind felett: Véget vethet az R6 a gyenge másodlagos kamerák uralmának?

   A másik, a konkurenciát helybenhagyó tulajdonság  a hátlapon található és a korábban felemlegetett Leica márkanév a legtöbbeknek le is spoilerezte már valószínűleg, hogy mi lehet a második csodafegyver. Bizony, ez a kamera és itt indokolt a többesszám hiánya. Az R6 hátlapján ugyanis van egy vaku, egy ToF egység, ami bár szigorúan véve kamera, önálló fotók készítésére képtelen és van egy 20 megapixeles fő egység. A húszas szám az 50-64-108 megapixeles képalkotók világában nem hat túl meggyőzően azonban a dologhoz hozzá tartozik, hogy jelen esetben a világ első 1/1"-es méretű okostelefonba épített szenzoráról van szó, ami ráadásul 19mm-es fókusztávolsággal rendelkezik, tehát ultraszéles egységnek nevezhető. Ezek a számok pedig előrevetítik, hogy az Aquos sorozat csúcsragadozója éjjeli fotózás és tájképek terén alaposan maga mögött hagyja a jelenlegi mezőnyt, egyetlen valódi gondot maximum a zoom jelentheti vagy az, ha a gyártó nem megfelelő algoritmusokat állít szolgálatba a képek készítése során.

   A Sharp jól láthatóan minden tudását belerakta az R6-ba és meghökkentő, hogy egy egyértelműen másodvonalbeli gyártó képest volt mindenféle hírverés nélkül rálicitálni a Mi 11 Ultrára, vagy az S21 család csúcsára,  azonban a képet árnyalja, hogy a készülék csak Japánon belül, szolgáltatói kínálatban fog megjelenni, ráadásul nem tudni, hogy a legalább 3 látószöghöz szokott nyugati vásárlók mennyire adnának esélyt egy olyan telefonnak ami csak egyetlen használható kamerával rendelkezik. Az R6 bejelentése azonban, ha másra nem, arra jó volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a Sharpra és felállítson néhány mércét kijelző és kamera fronton, amiket a többi gyártó is kénytelen lesz megugrani, ha nem akar lemaradni.

Szólj hozzá

Hírek Kamera Sharp