2021. júl 07.

A karcmentes lencsékért: Hogyan védhető meg egy mobil kamerája?

írta: 1nsanat1
A karcmentes lencsékért: Hogyan védhető meg egy mobil kamerája?

glass_title.jpg

 

   Néhány kivételtől eltekintve kijelenthető, hogy egy okostelefon nem éppen olcsó mulatság, és bizony a szervizelés is olyan összegeket emészt fel, melyből néha már egy új készülék is kijönne gond nélkül. Éppen ezért magától értetődő, hogy az emberek többsége a képernyőt üvegfóliával, a hátlapot és a keretet pedig tokkal védi. A helyzet abszurduma azonban, hogy a legtöbben pont a telefon egyik legérzékenyebb részét, a kamerát nem védik semmivel, pedig amíg egy karcos hátlap senkit sem zavar és a kisebb sérülések a kijelzőn is maximum alacsony fényerőn váltnak igazán láthatóvá, addig a szembefénynél készülő fotóknál már a legkisebb sérülés, vagy szennyeződés is komoly minőségromlást eredményezhet.

  Erre a felvetésre persze érkezhet a jogos kérdés: Mégis hogyan lehetne megvédeni úgy a optikákat védő üveglapo(ka)t, hogy évek múlva se kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlni hátlapcsere formájában azért, hogy a készülék kamerás képességeit maradéktalanul kihasználhassuk? Nos, a helyzet az, hogy a telefonok kiegészítőket gyártó cégek elég sok ötletes megoldást kitaláltak már erre a problémára, melyek eltérő hatékonysággal és eltérő pozitív és negatív jellemzőkkel, de képesek sértetlen állapotban megőrizni a kameraszigetek épségét.

 

Van másik!: Üvegfólia

 

tcuubaxn9kqwbf0kuw1y.jpg

  A leglogikusabb megoldásnak elsőre mindenki számára az tűnhet, ha az előlapon már remekül bevált védőüvegeket használjuk fel védelmi célra és ez a módszer több szempontból valóban előnyös is. Egyfelől egy ilyen kis méretű üveg, vagy néha műanyag lapka kifejezetten olcsó, még márkaboltokban is csak 1-2.000 forintos kiadással kell számolni, felhelyezése is pofonegyszerű és valóban teljeskörű védelmet biztosít, hiszen más megoldásokkal ellentétben teljesen elfedi a védeni kívánt felületet.

  Azonban akad néhány súlyos hibája is, melyek miatt mégsem igazán ideális megoldás. Ezek a fóliák ugyanis rendelkeznek akkora vastagsággal, hogy kilógjanak a tok síkjából így folyamatosan érintkeznek különböző felületekkel, ami garantált karcokat eredményez, ami pedig ugyebár egyenes út a rossz fotókhoz. Az se javít a helyzeten, hogy ezeket a termékeket nem a Zeiss vagy a Leica készíti, így a fényáteresztő képességük közel sem tökéletes, ráadásul a telefonok kamerái, mélységszenzorai a gyári üveghez vannak kalibrálva így egy plusz réteg például portréfotók esetén komoly hibákat okozhat. Van azonban egy ennél komolyabb probléma is, nevezetesen, hogy az utólag felhelyezett üveglap értelemszerűen nem olvad egybe az alatta lévő felülettel, emiatt pedig sok esetben szétszórja a szemből érkező erős fényt és az éjjeli fotókon is rendszeresen változtatja matt pacává az égboltot.

 Az üvegfólia tehát távolról sem ideális megoldás, sőt kifejezetten rossz kompromisszumokat kell megkötni a használatakor, viszont hatalmas jövője lehet, ha egy a fotózásban jártas cég minőségi anyagokból profi módon készíti majd el.

 

Mérsékelt védelem: Strapatokok 

 

783184035_ringke-fusion-x-xiaomi-mi-11-tok-camo-black.jpg

 

   Bár valódi hasznukat sokan vitatják, a vaskos, kifejezetten a strapabírásra kifejlesztett tokok sokak kedvencei. A hátlapon és a kereten kívül azonban ezek a kiegészítők nem túl feltűnő módon, de védik a kamerákat is. Elég csak megnézni például a Ringke Fusion X szériáját, ami tekintélyes peremekkel éri el, hogy a karcokér felelős apró homokszemek, szennyeződések ne érhessenek a sérülékeny üvegfelülethez. A működési elv tehát végtelenül egyszerű: ha a kamerákat védő lap egy kiemelkedő keret miatt nem érintkezik semmilyen más felülettel akkor sértetlen marad.

  Ez egyébként a legtöbb esetben jól működik, a masszív tok pedig nem csak biztonságot, de biztonságérzetet is ad, azonban hatékonysága nagyon függ a kamerasziget méretétől. A manapság divatos óriási méretek esetén ugyanis sokat csökken ennek a megoldásnak a hatékonysága, hiszen néhány esetben a hátlap ötöde is szabadon marad így, egy ekkora felület védelméhez pedig sokszor nem elég a kb 1mm-es perem, ráadásul az ilyen tokok mit sem érnek, ha elejtés következtében a vékony védőüveg egy kemény felülettel érintkezik, hiszen ilyen esetben garantált a törés.

   A strapatokok tehát jók lehetnek, üvegfóliával kombinálva pedig nagyjából a legbiztosabb védelmet nyújtják, de vaskos kialakításunk miatt a nagyobb készülékek egykezes használatát lehetetlenné teszik, ráadásul sok esetben nem is annyira olcsók.

 

Takarásban: CamShield tokok

 71wpgsktbvl_ac_sl1001_1.jpg

   Bár több gyártó is dobott már piacra csúsztatható kameravédős tokokat, a koncepció mostanra teljesen összeforrott a Nillkinnel, azzal a céggel ami CamShield név alatt minden ismertebb kameraszigetes telefonhoz elkészít minimum egy ilyen kialakítású, a kamerákat kívülről remekül védő tokot. 

   A CamShield termékek koncepciója viszonylag egyszerű. Adva van egy vékony, de kemény, bordázott hátú tok, ami így remek fogást biztosít, a kamerák körül pedig van egy kiemelkedő rész, ami két sínt rejt magában, amibe  már gyárilag bele van helyezve egy műanyaglap ami képes befedni a kameraszigetet így védve azt. Ez a megoldás első ránézésre tökéletes, hiszen becsukva ugyanúgy, sőt még jobban védi a kamerákat, mint egy üvegfólia, kinyitva pedig semmit sem ront a képminőségen, ráadásul még olcsóbb is mint egy hasonló minőségű tok és egy normálisabb minőségű védőüveg együtt.

  Tökéletes megoldás persze nincs így itt is akad egy kisebb és egy sokkal nagyobb hátulütő. Az apróbb gond, hogy a fedél elcsúsztatása időt vesz igénybe így mondjuk ha gyorsfelvételt szeretnénk készíteni nem biztos, hogy  sikerülni is fog időben, ez azonban nagyon ritkán fordul elő, szóval a legtöbb felhasználónak nem is lesz igazi probléma. A komolyabb, tervezési hibából adódó baj viszont esetenként akár elő is idézheti azokat a karcokat, amik ellen elvileg védenie kellene. A csúsztatható műanyaglap ugyanis értelemszerűen nem zár lég és pormentesen, így könnyen bejuthat alá a szennyeződés. Ez még orvosolható is lenne azonban a legtöbb típusnál ez a lapka hozzáér a kamerasziget felületéhez is, így pedig a legapróbb homokszem is azonnal végigkarcolja az üveget amint elmozdítjuk.

  A CamShield tehát papíron egy tökéletes koncepció, a gyakorlatban viszont súlyos gyermekbetegséggel küszködik, ami egyébként könnyen orvosolható lenne, ha a fényképezőkön használt felpattintós megoldással illeszkedne a kameraszigetre és nem simítaná végig az óvni kívánt üveget minden kinyitáskor.

 

Arany középút?: Takarásmentes kameravédő tokok

 

bcb6bceac4119a2c74fcf10425be79b3.jpg

   Az egyenlőre még kis népszerűségnek örvendő, a CamShield és a strapatokok előnyeit ötvöző kameravédős tokok, bár nem hibátlanok sok tekintetben nevezhetők ideális megoldásnak. Egyfelől közel sem olyan ormótlanok, mint utóbbiak(bár ezekből is készül persze "rugged" kivitel), másfelől mozgó alkatrészt sem tartalmaznak. A trükk itt az, hogy csak a optikák előtti részt hagyják szabadon, így minimalizálva a sérülékeny felületet, a többi részt viszont viszonylag vastag gumi vagy műanyag fedi, ami így még peremként is funkcionál. Ennél a megoldásnál tehát a karcolódás kockázata minimális, a törés ellen pedig a plasztik felület nyújt védelmet ami mivel puha, így jobban elnyeli az ütéseket mint bármelyik üvegfólia.

  Hibátlannak persze ez a tok sem nevezhető, mivel a kis átmérőjű kivágásokba rendszeresen összegyűlik a por, így fotózás előtt gyakran kell törölgetni az üveget, ami a magas perem miatt sokszor csak a tok eltávolításával lehetséges, ha pedig nem figyelünk ilyenkor könnyen bejuthat a szennyeződés a tok alá illetve az állandó igénybevétel miatt egy idő után a gumiperem tartása is gyengülhet így ezt a tokot a szokásosnál gyakrabban kell cserélni, ami bár nem jelent komoly kiadást, kellemetlenséget annál inkább, hiszen szinte csak kínai webáruházakban találhatók meg ezek a védőtokok.

 

Szólj hozzá

Vélemény Kamera