2021. júl 18.

Umidigi menni szabadság földje: A Freedom Phone átverés

írta: 1nsanat1
Umidigi menni szabadság földje: A Freedom Phone átverés

freedom_phone_thumb.jpg

 

   Az adathalász weboldalak, a felhasználók privát információival visszaélő közösségi oldalak korában hihetetlenül fontossá vált az, hogy kényes adatainkat legalább a telefonunk ne szolgáltassa ki harmadik félnek. Ennek eredménye már most is jól érzékelhető, sokak szerint azonban még nagyon messze vagyunk az ideális állapottól. Az ilyen embereknek kínál megoldást papíron a hangzatos nevű Freedom Phone, azaz a Szabadság Telefon, azonban valami már első látásra sem stimmel a készülékkel.

  Ha megnézi az ember a freedomphone.com weboldalt akkor az első amivel szembesül, az az, hogy egy végtelenül amerikai termékről van szó, hisz minden 2. képen legalább 1 USA zászló látható lobogás közben. Ha valakit ez a fokú szabadság és demokrácia nem nyűgöz le azonnal, hamar szembesülhet az impozáns ígéretekkel, melyek szerint ez a telefon bizony legalább 100%-ig cenzúrázatlan, saját alkalmazásboltjából pedig egyetlen alkalmazás sincs letiltva, sőt több, valóban elég privát kereső vagy közösségi szoftver is előre van telepítve a teljesen egyedi Freedom OS rendszer részeként. Ha ez nem lenne elég, a mobil a forgalmazó szerint gyors, nagy tárhellyel rendelkezik és a cenzúrázáson kívül mindent tud, amit a jelenlegi telefonod, ráadásul mindössze 499$-ba kerül, tehát jóval olcsóbb mint egy új iPhone.

umidigi-a9-pro-1_2.jpg

A Umidigi lenne a legamerikaibb mobilgyártó?

 

   Ennyi remek dolog után mégis mi lehetne a baj? Nos, egyfelől az, hogy ez a bizonyos ízig-vérig amerikai mobil kis utánajárás után nagyon ismerős lehet a másodvonalbeli kínai márkák ismerőinek. a Freedom Phone ugyanis, bár a nem feltüntetett specifikációk alapján logikusan nem derül ki, de egy Umidigi A9 Pro és semmi több. A Umidigiről pedig sokan mondtak már sokfélét, de mivel Kínában, kínaiak által lett alapítva és jelenleg is kínai a teljes vezetősége, így amerikainak még nem nevezte senki.

  Sebaj, nem amerikai születésű a telefon, de nyilván azzá tették amikor igazi szabad telefonná varázsolták! Sajnos ez sem igaz, a készüléken ugyanis egy alig átvariált Android fut, tehát hiába a néhány előre, valószínűleg pont a Play áruházból telepített alkalmazás semmivel sem cenzúrázottabb, vagy cenzúrázatlanabb az eszköz mint a sima A9 Pro Global variánsa.

   Egye fene, de legalább amerikaiak profitálnak belőle nem Kína és ráadásul egy remek ár-érték arányú készülékről van szó, hiszen nem 1000$ az ára! Valóban, a Umidigi A9 Pro egy elég megérős telefon...a maga 110-140 dolláros árán. A típus ugyanis ennyit ér, hiszen ízig vérig a belépő kategóriát képviseli az anyaghasználatot leszámítva. Ráadásul nem is egy friss készülékről van szó, hiszen a széria következő tagja, az A11 már egy ideje kapható és valószínűleg a Pro variánsra sem kell már sokat várni. Ha pedig ezek után kiszámoljuk, hány Umidigi A9 Pro jönne ki egyetlen Freedom Phone árából, rájövünk mekkora átverésről van itt szó.

   Ha elfelejtjük a súlyos felárat, akkor még akár nevezhetnénk hétköznapinak is az esetet, hiszen hazai viszonylatban például a Digi és a Vodafone is meglépte már, hogy kínai gyártók készülékeire nyomta rá a cég logóját és adta el saját márkás készülékként előfizetés esetén kifejezetten baráti áron, itt azonban ennél bőven többről van szó. A Freedom Phone-t ugyanis ismert amerikai politikusok reklámozták és még Donald Trump "Make America great again!" szlogenjét is felhasználták kicsit átköltve, promóciós céllal. Az pedig kizárt, hogy ilyen befolyásos figurák ne tudtak volna arról, hogy a promotált termék egy túlárazott, átveréssel árusított kínai eszköz.

 

 

Szólj hozzá

Hírek Umidigi