2021. aug 13.

Lehúzás a köbön: MagSafe Battery Pack

írta: 1nsanat1
Lehúzás a köbön: MagSafe Battery Pack

bfherlab.jpg

 

   Az Apple mindig is ismert volt megosztó termékeiről, melyek bár többségében sikeresek lettek, azonban sok esetben hatottak túlárazottnak a konkurenciához képest, a jó eladási számokat pedig pusztán a márkahű vásárlóknak, vagy az alternatíva hiányának köszönhették. Azonban a legújabb iPhone kiegészítő, a MagSafe Battery pack, azaz a MagSafe akkumulátor szinte minden korábbi almás terméken túltesz ilyen téren, holott maga a koncepció alapvetően kifejezetten ötletes és hiánypótló is lehetne.

Megoldás a rövid üzemidőre: A powerbank

 

  Mivel a 11-es szériáig az iPhoneok üzemideje legendásan gyenge volt, a legtöbb Apple készüléket használó vásárló már használt powerbankot azért, hogy készüléke kihúzza a nap végéig, esetleg a másnapot is képes legyen túlélni. A pofonegyszerű találmány nemes egyszerűséggel egy akkumulátor, ami kábellel, vagy a prémium típusok esetén akár vezeték nélkül képes tölteni a telefont. A legtöbb esetben ezek az eszközök azonban nem passzolnak tökéletesen a készülékhez, így nem is igazán lehet a mobil használata közben tölteni velük, hiszen ehhez külön kell fogni a gyakran nem is kifejezetten kompakt "téglát" is. Ha ez nem lenne elég, a töltőkábelen kívül semmi sem köti a powerbankokat a telefonokhoz, így még a kisebb kapacitású verziók sem igazán használhatók a telefonnal összeillesztve. A problémák tehát adottak voltak a gyártók számára: Meg kell oldani, hogy egy powerbank illeszkedjen a telefonhoz, maradjon is a helyén, mellőzze a kábelt, ráadásul legyen elég kompakt ahhoz, hogy ne legyen zavaró.

A jó megoldás: A "battery case" 

 

   A fent vázolt kritériumoknak megfelelő eszközt, bár nehéz gyártani, az évek során a telefongyártók, és néha a teljesen különálló cégek elkezdtek megoldást találni a felmerülő problémákra. Az ideális válasz pedig a "battery case" azaz az extra akkumulátorral szerelt mobiltok lett. Ezek az eszközök hagyományos tokként viselkednek, de jellemzően a mobil töltőportjába csatlakozva bővítik ki az eszköz belső kapacitását. A tok mivolt miatt jellemzően viszonylag kompaktak, kis kapacitásukat viszont ellensúlyozza, hogy vezetékes mivoltuk miatt nem melegszenek túlzottan, ráadásul logikus módon stabilan a telefon hátán maradnak. A tökéletes megoldás a már vázolt problémára tehát adva van, azonban az Apple megpróbálta felidézni azt az időszakot, amikor még újító megoldásaikkal non-stop diktálták a tech divatot és piacra dobta meglehetősen kevés hírveréssel a MagSafe akkumulátort.

A rossz megoldás: MagSafe battery pack

 

   Közhelyszámba megy, hogy ha valami nem romlott el, ne javítsd meg. Az Apple azonban úgy tűnik nem ismerte ezt a népi bölcsességet, hiszen úgy döntött megjavítja a beépített teleppel rendelkező tokokat, méghozzá úgy, hogy létrehozza a hagyományos MagSafe töltő és egy kis méretű powerbank furcsa hibridjét. A MagSafe Battery Pack névre keresztelt kütyü pedig -nincs rá jobb szó- furcsa lett. Méretét tekintve ugyanis egyedül a legrosszabbul fogyó 12 Mini hátlapjára illeszkedik pontosan, a többi típuson viszont úgy hat, mintha csak oda lenne ragasztva egy hagyományos powerbank. További szépséghiba, hogy csak a MagSafe tokokra vagy a telefon hátlapjára tapad rendesen fel, így abszolút nem mondható univerzálisnak, ráadásul tokra helyezve jóval vaskosabb lesz tőle a készülék, mint egy hagyományos, egyébként iPhoneokra is gyártott akkumulátoros tok használatakor.

  Az ergonómia és a dizájn azonban nem az egyetlen aggályos pont. A parányinak nem nevezhető eszköz ugyanis csupán 1460mAh-s kapacitással rendelkezik, ami önmagában még talán elég is lenne, azonban az Anker már korábban legyártott egy hasonló terméket, ami viszont alig nagyobb mérete ellenére 5000mAh-s kapacitással bírt. A töltési sebesség hasonlóan kritikán aluli. Bár fel van tüntetve a 15W-os érték, amire képes is a kütyü, azonban ez csak kábellel érhető el, tehát ha hagyományos MagSafe töltőként használjuk az eszközt. A vezeték mellőzése esetén ez az érték rögtön lecsökken 5W-ra, ami annyira gyenge, hogy használat közben előfordulhat, hogy gyorsabban merül a telefon, mint ahogy töltődik.

  A MagSafe Battery Pack azonban minden negatívuma ellenére egy ötletes megoldás lenne a tokokat kerülő, de az üzemidővel elégedetlen felhasználók számára, azonban az Apple most is elkövette azt a hibát, hogy a beárazáskor teljesen eldobták a gyeplőt. Így történhetett meg az, hogy amíg az egyértelműen jobb képességű Anker mágneses powerbank-je csak 50 dollárba kerül, addig az Apple adók nélkül 99$-ért vesztegeti a termékét, ami hazánkba érkezve 40.000 forintos árcédulává alakul. Egy ennyire középszerű termékért pedig még Apple mércével is abszurd elkérni ilyen magas árat.

  A híres/hírhedt vállalat mágneses powerbankje tehát kifejezetten fölösleges és nem ajánlható eszköz lett, aminél gyártón belül is találni jobb alternatívákat, amit jól jelez, hogy az Apple webshopjában is csak több kattintás és jó sok görgetés után lehet ráakadni a már megjelenésekor is száműzöttként kezelt kütyüre.

 

Szólj hozzá

Apple iPhone Vélemény